Çim Bakım Takvimi

Mart
Çim alanlarında çalışma programı aslında Mart ayında başlar. Bu dönemde çimenler büyümeye başlar, hava ve toprak durumları iyileşir. İşte Mart ayında çimleriniz için yapmanız gerekenler:
Tırmıklama: Dökülmüş yaprakları ve alanınızdaki çöpleri temizlemek için tırmık kullanın. Ancak dikkat edin, tırmıklarken çime zarar vermemeye özen gösterin.
Silindirleme: Kış aylarında ayaza maruz kalmış çimleri silindirleyerek düzeltin.
İlk biçim: Mart ayında yapacağınız ilk biçimde çimin üst kısmını alın. Ancak çimleri çok kısaltmamaya özen gösterin, aksi takdirde sararmalara neden olabilir.
Hastalık gözlemi: Mart ayı içinde çim alanınızda hastalık belirtileri olup olmadığını gözlemleyin. Gerekirse ilaçlama yapın.
Nisan
Nisan ayı çimlerinizin büyüdüğü ve zararlıların hızla çoğaldığı bir aydır. İşte Nisan ayında yapmanız gerekenler:
Gübreleme: Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat gübresi uygulayın.
Biçim: Çimlerinizin fazla uzamasını engellemek için sık sık biçim yapın. Ancak ev bahçelerinde çimleri 2.5 cm'den daha kısa kesmeyin.
Ara ekim: Kıştan zarar görmüş bölgeler için Nisan ayı uygun bir aydır. Karasal iklim bölgelerinde Nisan ayında ekim yapabilirsiniz.
Mayıs
Mayıs ayıyla birlikte daha sık biçim yapmaya başlayabilirsiniz. İşte Mayıs ayında yapmanız gerekenler:
Zararlı mücadelesi: Mayıs ayı zararlılarla mücadele için en uygun aydır. Zararlılarla mücadele etmek için havanın iyi olduğu bir günü seçin. Çimler kuru, toprak nemli olmalıdır.
Çim ekimi: Mayıs ayının ikinci yarısına kadar çim ekimini tamamlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz.
Haziran
Haziran ayında çimlerinizi daha sık biçmeye başlayabilirsiniz. İşte Haziran ayında yapmanız gerekenler:
Biçim: Eğer kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşırsanız biçim oyunuzu daha uzun tutun.
Gübreleme: Renk değişiklikleri gözlemlediyseniz Amonyum Nitrat kullanarak gübreleme yapabilirsiniz.
Temmuz
Temmuz ayında düzenli olarak biçim yapmaya, sulamaya ve tırmıklamaya başlayabilirsiniz. Ancak evden uzakta tatildeyseniz bahçenizle ilgilenmek için bir yardımcı bulmanız önemlidir. Eğer Haziran ayında gübreleme yapmadıysanız ve yeterli suyunuz varsa azot uygulaması yapabilirsiniz.
Ağustos
Ağustos ayında Temmuz ayında yapılan işlemlere devam edin. Tatildeyken bahçeniz bakımsız kalmışsa çimlerin boyunu hemen kısaltmamak önemlidir. İlk olarak hafifçe üst kısımlarını biçin ve birkaç gün sonra boyunu kısaltmaya başlayın. Ağustos sonralarında ekim işlemlerine başlayabilirsiniz. Karasal iklim bölgelerinde son gübrelemeyi yapmayı unutmayın.
Eylül
Eylül ayıyla birlikte çim bakımında sonbahar programı başlar. İşte Eylül ayında yapmanız gerekenler:
Biçim: Çimlerin boyunu sonbahara uygun bir boya alçaltın.
Zararlı mücadelesi: Solucanlar bu ayda aktif duruma gelir, zararlılar için uygun ilaçları kullanabilirsiniz.
Ekim: Eylül ayı tohum ekimi için en uygun aydır. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde Eylül ayının birinci yarısında son gübrelemeyi yapmalısınız.
Ekim
Ekim ayında düzenli biçim yapma dönemi sona erer. Yaprakların çim alanınıza düşmesini engellemek için temizlik yapmayı ihmal etmeyin. Ekimin birinci yarısında tohum ekimi işlemini tamamlayın.